5 gouden tips voor jouw renovatieproject

5 gouden tips voor jouw renovatieproject

Renovatie project

Een huis gekocht om te renoveren of heeft jouw huidige woning een make-over nodig? Dan heeft Containerverhuur Corneillie alvast de basistips samengebundeld om een vlotte start van jouw renovatieproject te garanderen!

1. Eerst denken dan doen

Renoveren staat gelijk aan veel denken. Denken aan wat en op welke manier je zult verbouwen. Probeer daarom vooraleer je van start gaat veel ideeën op te doen en uit te werken. Er bestaan tal van interieurtijdschriften die je kan lezen maar ook intensief het internet afschuimen loont. Een goede voorbereiding is het begin van alles.

2. Architect of projectleider

Of je werkt met een architect is een persoonlijke keuze. Maar een goede architect kan zeker een meerwaarde bieden aan jouw renovatiewerken. Hij of zij kan bijvoorbeeld helpen met de vormgeving en de controle op jouw project maar ook het aanvragen of verkrijgen van vergunningen zijn voor een architect geen onbekend terrein. Als je bijvoorbeeld een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning moet indienen, heb je een architect nodig[1].

Als een architect voor jou geen toegevoegde waarde biedt, kan je een projectleider onder de arm nemen. Een projectleider plant en coördineert de renovatiewerken. Hij of zij zorgt ervoor dat jouw project een goed verloop kent van begin tot einde. Natuurlijk kan je ook zelf het voortouw nemen.

3. Financieel plan

Als je wilt renoveren dan heb je een budget nodig. Ga na wat jouw budget is. Moet je lenen, ga dan eerst te rade bij verschillende financiële instellingen. Of ga eens langs bij een hypotheekwinkel. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Wat je allemaal in rekening moet brengen voor jouw budget:

● Wat en hoeveel wil je renoveren
● Ga je tewerk met professionals of doe je alles zel
● Welke materialen zal je gebruiken
● Bouw een veiligheidsmarge in voor onverwachte kosten
● Ga na of je recht hebt op bepaalde premies

4. Tijdsplanning

Maak een agenda voor de aanvang van de werken. Beschouw deze agenda als een leidraad waarbij je af en toe zal van afwijken. Hieronder geven we een aantal factoren waar je best rekening mee houdt bij het opstellen van de agenda.

● Wat wil je renoveren
● Ga je tewerk met professionals en nemen deze vakantie
● De weersomstandigheden
● De tijd die jij hebt en wilt investeren
● De levertijden van materialen
● De tijd die nodig is om een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen

5. Bouwvergunning, meldingsplicht of vrijstelling

Vooraleer je van start gaat met de renovatie en zelfs met de aankoop van de woning is het aangeraden om na te gaan of je een bouwvergunning moet aanvragen en of je meldingsplicht hebt. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat de werken worden stilgelegd omdat je niet in bezit bent van de juiste vergunning. Voor uitvoerige informatie over de bouwvergunning en meldingsplicht verwijzen we je graag door naar de website van het departement omgeving.

We wensen je alvast veel succes!

 

[1] Voor een aantal stedenbouwkundige handelingen is de medewerking van een architect niet vereist. Deze kan je vinden op de volgende website https://www.ruimtelijkeordening.be/Vergunning/Architect-nodig

Addthis: